Wat is VORTEX2

VORTEX2 is veruit de grootste en meest ambitieuze poging ooit gedaan om tornado’s te kunnen begrijpen en verklaren. Meer dan 100 wetenschappers en bemanning die 40 voertuigen tot hun beschikking hebben zullen de wetenschap ondersteunen en deel uit maken aan dit unieke, volledig nomadische, veld-programma in mei / juni 2009-2010. De National Science Foundation (NSF) Foundation en de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) samen zijn goed voor meer dan 10 miljoen dollar ondersteuning in deze inspanning. De deelnemers komen van verschillende universiteiten en verschillende Amerikaanse overheids- en particuliere- organisaties, en wordt internationaal ondersteund met deelname van leden uit Italië, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië.

De fundamentele vragen die VORTEX2 beoogt te beantwoorden zijn eenvoudig, maar moeilijk te beantwoorden.

– Hoe, wanneer en waarom vormen tornado’s zich? Waarom zijn sommige tornado’s gewelddadig en langdurig terwijl andere zwak zijn en van korte duur?

– Wat is de structuur van tornado’s? Hoe sterk zijn de winden in de buurt van de grond? Wat is hun resulterende schade precies?

– Hoe kunnen we leren om tornado’s beter te voorspellen? Actuele waarschuwingen hebben een slechts 13 minuten gemiddelde voorspellingstijd en hiervan zijn 70% als vals alarm te beoordelen. Kunnen we waarschuwingen nauwkeuriger maken? Kunnen we eerder waarschuwen? tot 30, 45, 60 minuten vooruit?

VORTEX2 zal gebruik maken van een ongekende vloot van geavanceerde instrumenten om letterlijk de supercel onweersbuien en de daaruit voortkomende tornado’s te omringen. Een armada van 10 mobiele radars, met inbegrip van de Doppler On Wheels (DOW) van het Center for Severe Weather Research (CSWR), SMART-Radars van de Universiteit van Oklahoma, NOXP de radar van de National Severe Storms Laboratory (NSSL), radars uit de Universiteit van Massachusetts, het Office of Naval Research en de Texas Tech University (TTU), 10 mobiele mesonet geïnstrumenteerde voertuigen van NSSL en CSWR, 38 inzetbare instrumenten, waaronder Sticknets (TTU), Tornado-Pods (CSWR), 4 disdrometers (Universiteit van Colorado (CU) en de Universiteit van Illinois), mobiele weerballon lancerings-wagens (NSSL, NCAR-en SUNY Oswego), onbemande vliegtuigen (CU), schade-enquête teams (CSWR, Lyndon State College, NCAR), en fotogrammetrie teams (Lyndon State University en NCAR), en andere instrumenten.

VORTEX2 is volledig nomadische zonder thuisbasis. Wetenschappers zullen tijdens VORTEX2 door de VS zwerven van staat tot staat daar waar zwaar weer uitbreekt in de Plains.

VORTEX2 deel 2 liep in 2010 van 29 april tot 16 juni.

Meer informatie over VORTEX2: [LINK]