Wat is ROTATE?

Wat is ROTATE 2012?
Het meest ambitieuze project ooit naar de mechanismen en begrijpen van tornado’s en hoe tornado’s schade veroorzaken.
ROTATE (Radar Observations of Tornadoes and Thunderstorms Experiment) zal onderweg zijn van 5 mei tot 20 juni 2012, opzoek naar de meest gewelddadige tornado’s.
ROTATE wordt in de eerste plaats ondersteund door de National Science Foundation (NSF) met belangrijke bijdrage van de Merage Foundation.
Wetenschappers en crew van verschillende universiteiten en naties zullen deelnemen.

De drijvende vragen voor ROTATE zijn, volgens wetenschapper Karen Kosiba, van het Center for Severe Weather Research (CSWR) in Boulder, Colorado de volgende:

– Hoe sterk zijn windsnelheden in de laagste niveaus van tornado’s?

– Hoe veroorzaken tornado’s schade? Wat is de rol van veranderende wind, en rondvliegend puin in de lucht?

– Hoe kan het dat sommige tornado’s groot en gewelddadig zijn, terwijl andere tornado’s kleiner en zwakker zijn?

“Er zijn bijna geen directe metingen van binnenuit tornado’s”, zegt Kosiba, “ROTATE hoopt dat te veranderen door het verzamelen van geïntegreerde radar en in situ wind gegevens en foto’s in de sterkste, meest schadelijke, tornado’s.”

DOW radars: ROTATE zal door het inzetten van maarliefst 3 van de meest geavanceerde Doppler On Wheels (DOW) mobiele radars metingen verrichten in tornado’s.

Tornado Pods: 6 geïnstrumenteerde “mobiele Mesonet” voertuigen zullen proberen in totaal 22 “Tornado Pods” in de baan te plaatsen van een tornado. Tornado’s zullen dan over de Pods heen trekken. De instrumenten kunnen hierbij worden vernietigd, maar de gegevens zullen worden opgenomen in gepantserde “zwarte dozen” voor latere wetenschappelijke analyse.
Fotogrammetrie: Tornado Pods en een aantal voertuigen, zal video en de foto van de tornado’s van binnen en van buiten proberen vast te leggen, zodat wetenschappers de gevolgen van rondvliegend puin kunnen bestuderen

“Het doel is om achter de mysteries van het binnenste van tornado’s te komen. Hoe sterk zijn de winden in de buurt van de grond in tornado’s? 200 mph? 300 mph? Hoe veroorzaken ze precies schade? Dat weten we vooralsnog nog niet precies, zegt Joshua Wurman leider van het DOW-programma en hoofd van CSWR.

“Het ROTATE experiment wordt volledig nomadisch, zonder thuisbasis”, zegt Wurman. “Ons team zal door de gehele High Plains en Mid-West zwerven op zoek naar gewelddadige tornado’s.”

Contact

Media Contact VS: Carrie Cunningham

Wetenschappelijke Contacten: Karen Kosiba en Joshua Wurman

Engelse Versie