Weer een uitbraak, 27 april 2011

Gisteren (27 april 2011) is er weer een enorme outbreak geweest in de VS, met name in de staten Alabama, Georgia, waarbij wederom veel doden te betreuren waren. De Tornado-events volgen elkaar dit jaar in rap tempo op en er wordt al gesproken over een record-brekend jaar op tornadogebied en dat terwijl het (statistische) seizoen nog moet beginnen. Wat opmerkelijk is dit jaar, in tegenstelling tot het gangbare patroon, is dat de tornado’s bijna allemaal zijn voorgekomen in meer oostelijke staten dan het traditionele Tornado Alley. Na gesproken te hebben met enkele Amerikanen die werkzaam zijn bij de National Weather Service hoor ik ook van hen dat dit uiterst uitzonderlijk is. Zo is het nu dus al bijna een record-brekend jaar wat aantallen tornado’s en intensiteit betreft, maar is er nog geen enkele Tornado Watch uitgegeven voor bijvoorbeeld de Texas panhandle, een gebied wat traditioneel een jaarlijks doelwit is. (bron: SPC)

Nabij Tuscaloosa en Birmingham in de staat Alabama kwam gister een verwoestende tornado aan de grond waarbij tot in de wijde omtrek brokstukken uit de lucht kwamen vallen. De tornado is vanuit meerdere punten goed gefilmd (zie de links) en was volgens nieuwsberichten op een gegeven moment 1,5 km breed. Naast deze verwoestende en in het oogspringende gebeurtenis kwamen er op vele plekken tornado’s aan de grond, zo zijn er momenteel al 154 tornado reports binnen, iets wat uitzonderlijk is en dit nummer kan nog oplopen.

Southern storms: ‘I don’t know how anyone survived’
Death toll from southeastern storms climbs to 76
Experts: Severe weather across South could set tornado record
Tuscaloosa News

Birmingham tornado:

Video vanuit de lucht in Tuscaloosa:

Storm/Tornado reports 27 april 2011

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>