Update vanuit de VS

Zo eindelijk een update vanuit de VS. Ik ben nu anderhalve week in de VS en na aankomst zijn we de dag erop gelijk vertrokken naar noordoost Nebraska, waar een MDT-risk voor ‘severe storms’ was uitgegeven. De condities voor supercells waren gunstig en het rechtvaardigde de lange rit vanaf Boulder naar Norfolk, NE. Helaas bleek weer eens te meer dat een uitbraak van extreem weer altijd conditioneel is en zal blijven. Net zoals in Nederland is het verschil tussen een stevige onweersbui, of het uitblijven ervan vaak het resultaat van kleine verschillen in temperatuur, bewolkingsgraad of in dit geval het uitblijven van een verstoring op hoogte die voor de benodigde forcering moest gaan zorgen. Gevolg was een prachtig blauwe lucht.
De dag erop vertrokken we weer naar Boulder, want er moest nog flink worden gewerkt aan de 8-9 auto’s en de apparatuur zo bleek op dag 1. Tijd om de boel aan de praat te krijgen en bovendien ook een test-run te doen met de vele nieuwe mensen die dit project kent kregen we. Sinds dag 2 hebben we te maken met een rug van hogedruk boven de VS, ook wel een ‘killer-ridge’ genoemd. Deze rug van hogedruk zorgt ervoor dat de kans op extreem weer in de plains onderdrukt wordt en we een week lang vrijwel geen onweersbuien in ons aandachtsgebied hebben gezien.
Na de eerste week kwam er eindelijk een spoor van hoop vanuit het westen, een ondiepe trog naderde New Mexico en het leek erop dat deze trog ervoor zou zorgen dat kleine kans was op het ontwikkelen van een extreem-weer uitbraak. We zijn toen naar New Mexico vertrokken en uiteindelijk in Santa Rose aangekomen, en de dag erna hebben we geprobeerd in de omgeving van Carlsbad te chasen. Helaas bleken de condities niet goed genoeg om met ons team te chasen. Er ontstonden wel onweersbuien, maar met name grote hagelstenen en windstoten waren de primaire gevaren ervan. Omdat we onze floot niet blootstellen aan grote hagelstenen als er geen potentie is op tornado’s moesten we een ‘intercept’ helaas afblazen. Verder is het wegennetwerk in New Mexico zo schaars dat het heel erg moeilijk is om in de buurt te komen van een onweersbui/supercell. Die avond bleven we in Carlsbad waar de onweersbuien waarvoor een extreem-weerswaarschuwing was uitgegeven over ons heen trokken. Er kwam zoveel regen/hagel naar beneden dat de hele stad onder water stond en er een zogeheten ‘flash-flood warning’ werd uitgegeven. Op sommige plekken stond 20-30 cm water.
De dag erna (gisteren) moesten we het nog zuidelijker zoeken, in de omgeving van Marathon, TX. Dat is bijna tegen de grens van Mexico aan in het Big Bend National Park. Een mooie omgeving met veel heuvels en verlaten dorpjes. Deze omgeving was tegelijkertijd een probleem omdat de mobiele Doppler radars die we bij ons hebben niet door een heuvel/berg heen kunnen kijken. Tijdens alle voorgaande jaren ben ik nog nooit zo dicht in de buurt van Mexico geweest tijdens het chasen. Helaas bleken de condities te ongunstig en was weer het primaire risico grote hagelstenen en windstoten, wederom niet het risico waard wanneer er geen potentie op tornado’s is en dat was er helaas wederom niet. ‘s Avonds kwamen we aan in Lamesa, TX, waar we tijdens het diner wederom door een onweersbui werden getroffen met wederom flash-flooding als gevolg. Het is een trend dit jaar; wij chasen geen storms, maar de storms chasen ons 😉
Vandaag rijden we weer terug naar Boulder, CO, omdat we nog steeds geteisterd worden door de rug van hoge druk die al het extreme weer onderdrukt. Wel is het zo dat de vooruitzichten voor komende week er een stuk gunstiger uit zien. Het lijkt erop dat er heen diepe hoogtetrog van het westen uit zal naderen die er voor zorgt dat het huidige drukpatroon wordt verwijderd en er een terugkeer van vocht vanuit de golf van Mexico en een toenemende kans op een extreem-weer uitbraak zal volgen. Daar moeten we nu onze hoop maar op vestigen want tot nu toe is de bottom-line van het chasen dit jaar dat het tot nu toe niet interessant is op extreem-weergebied. Gelukkig hebben we 6,5 week zodat er zeker een uitbraak zal komen in die periode. Ik heb ook al chasers ontmoet uit Nederland die hier maar 2 weken zijn.. erg jammer voor ze, maar dit hoort bij het chasen!

1 comment to Update vanuit de VS

  • You post interesting posts here. Your blog deserves much more traffic.
    It can go viral if you give it initial boost, i know very useful service that can help you,
    just search in google: svetsern traffic tips

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>