Tornado-outbreak

Gisteren was dus een grote dag, het SPC had een HIGH RISK afgekondigd, iets wat zelden gebeurd. Wij hebben onszelf gisteren gepositioneerd in de buurt van Oklahoma City. Op de radar zagen we ten noorden van ons in de loop van de middag enkele supercellen onstaan die bijna allemaal tornado’s aan de grond hebben gezet. De bui in de buurt van Norman Oklahoma, waar wij waren, leek aanvankelijk niet echt veel te gaan doen, totdat het zich erg rap begon te ontwikkelen en er een flinke tornado aan de grond kwam, die bovendien door de buitenste gedeelten van de stad gingen. Omdat er veel bomen, huizen, heuvels waren in dat gebied was het lastig te zien, en ook voor ons was het lastig te zien, maar later hebben we via helicopter beelden een enorme tornado kunnen zien. Een deel van het VORTEX2 team heeft apparatuur uitgezet in de baan van de enorme tornado en wij zijn er 10 minuten na passage door het getroffen gebied gereden dat was afgezet door de politie. Wij mochten gelukkig wel door, want we gingen achter een andere supercel aan. Was niet best om te zien, allemaal huizen zonder daken, omgeknakte, ontwortelde bomen en mensen op straat die naast hun verwoeste huis stonden. Verder overal electriciteitsmasten neer en voor ons was dat oppassen geblazen met alle apparatuur op onze auto. De tornado-pods, die onze auto uitzet, konden we helaas niet plaatsen door gebrek aan zicht op de tornado en bovendien waren de radars niet in staat om een goed beeld te krijgen, mede door de heuvels en bomen om ons heen (radar kan daar niet doorheen kijken). Ons hotel van afgelopen nacht lag in het getroffen gebied en we hebben dan ook de hele nacht zonder stroom gezeten en vanochtend een koude douche genomen. Ik zit nu vlak voor de dagbriefing van vandaag, dus ik moet er vandoor. Later als ik tijd heb meer en dan ook foto’s/video’s. Vandaag gaan we zeer waarschijnlijk weer op pad, omdat de condities goed zijn!

3 comments to Tornado-outbreak

  • Rini

    mooi dat jullie doorgelaten werden door de politie! Wij hoorden vandaag op de radio dat er 5 doden zijn gevallen. Hopelijk hebben jullie nog meer van zulke mooie dagen, maar dan hopelijk wel met minder slachtoffers.

    CU

  • Hi Rutger, spectaculair verhaal zoals jij het daar hebt meegemaakt. Op CNN en ook de Nederlandse zenders zijn vanavond beelden getoond van chasers, die echt vlak bij de slurven terecht kwamen. Soms 3 a 4 condensatie-tuba’s die om elkaar heen draaiden, binnen honderd meter van de chase-vehicles.
    Succes verder met de komende acties.
    Jacob

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>