Omaha, Grand Island

Zondag zijn we wezen chasen in de omgeving van Omaha. Na te zijn vertrokken uit Grand Island en onderweg gestopt te hebben in Lincoln en Omaha kwam er laat in de middag eindelijk convectie op gang. De storm bleek enkele supercel eigenschappen te bevatten, dus gingen we ons positioneren voor deze storm. Helaas bleek na een flinke plens water en hagel dat de storm geen tornado zou gaan produceren, daarvoor was er te weinig organisatie in de cel. Daarna zijn we naar Omaha gereden om daar te overnachten. Gisteren, maandag zijn we vertrokken richting York, waar we op convectie wachtten. In de middag kwam het wederom op gang, en positioneerden we ons wederom voor de storm. Op een gegeven moment zagen we een wolkenmuur naar beneden komen en er was zeker sprake van rotatie.
Omdat er een heuvel tussen ons en deze rotatie was konden we helaas niet zien of deze rotatie de grond bereikte. Later hoorden we van onze collega’s dat er rotatie was en een funnel cloud. Aan de grond was er ook stof en zand dat werd opgezwiept, maar het doofde zeer snel weer uit. Daarna ging de cell over in een lineaire band van onweersbuien, en werden de kansen weer een stuk kleiner. Wij willen graag een geisoleerde supercel zien, omdat die de beste kans hebben op de vorming van een tornado. We zijn daarna naar het hotel gereden om uiteindelijk een diner voorgeschoteld te krijgen, met aardappelpuree dat smaakte naar tandpasta, en pasta met een teennagel 😉 gelukkig maakte de lokale karaokebar het weer goed 😉
De NOAA liet gisteren statistieken zijn van mei; het lijkt erop dat dit jaar de boeken in gaat als recordhouder met het laagste aantal tornado’s ooit, in elk geval voor mei. Er was dit jaar in mei sprake van slechts eenderde van het aantal tornado-warnings in het record-laag jaar. Gelukkig zijn de verwachtingen voor de komende twee weken beter 😉 Ook de DOW van Josh heeft in de gehele historie sinds 1995 nog nooit een mei meegemaakt waarbij ze geen tornado hebben gezien.
Het lijkt allemaal nogal negatief dus voor mei, maar ik ben er niet minder om gestemd. Het is fantastisch om met dit team op stap te zijn, met alle apparatuur en experts. Voor mij is het zien van een onweersbui hier al een super-ervaring. De snelheid waarmee deze stormen groeien is onwaarschijnlijk en ook de structuur en bliksemactiviteit zijn voor mij al erorm waardevol. Natuurlijk zou ik graag een tornado zien, en die kans wordt nu met de dag groter, maar dit is al een enorme ervaring opzich!

Vandaag, dinsdag, hebben we officieel een off-day, zo ook morgen (woensdag). Toch zijn we met twee auto’s uit de karavaan nu onderweg naar zuid-kansas omdat er een kleine kans bestaat op vorming van extreme onweersbuien. Het meerendeel van de groep is nu onderweg naar het hotel waar we ons gaan positioneren de komende dagen. Ik heb er voor gekozen toch met de twee voertuigen mee te gaan. Per slot van rekening ben ik hier om te chasen, niet om in een hotel te zitten 🙂 bovendien ben ik al blij als ik weer een enorme onweersbui zie!
Later zal ik weer meer foto’s posten, de groeten Rutger.

[nggallery id=12]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>