Nebraska chases

OK, vanaf nu ga ik proberen elke dag een klein stukje te schrijven. Ook zijn hieronder eindelijk de foto’s te zien van afgelopen week! Een paar fotos hiervan zijn van het plaatsje Greensburg, waar 2 jaar geleden een compleet dorpje volledig is verwoest. Nu twee jaar later kun je het nogsteeds overal zien; er zijn geen bomen met bladeren meer, alles is kaal en overal wordt gebouwd en op sommige plekken zijn nog restanten van kapotte huizen te zien.

Gisteren zijn we rondom het plaatjse Ogalala in Nebraska op een missie gegaan om aan zogeheten ‘microbursts’ metingen te verrichten. Omdat het weer in de VS momenteel dramatisch is om extreem weer voort te brengen, en daarmee dus de kans op tornado’s uitsluit zijn we tot dergelijke missies uitgeleverd op het moment. Maargoed, dat is altijd beter dan de hele dag op een parkeerplaats wachten in de brandende zon totdat je uiteindelijk hoort dat er geen missie is die dag 🙂 (is al enkele keren gebeurd).

Vandaag zijn we vertrokken naar het plaatsje Alliance in Nebraska waar we mogelijk extreem weer verwachtten. Aan het einde van de middag kwamen er buien tot ontwikkeling die helaas niet erg veel potentieel in zich hadden, maar we zijn toch de hele middag een onweerscomplex gevolgd om uiteindelijk weer terug te keren en 100 km verderop achter een ander complex aan te gaan 🙂 Ook dat hoort bij het chasen. Daar zagen we een circulerende wolkenmassa ontstaan onder de onweerswolk. Even leek het alsof er een tornado zou vormen, maar helaas bereikte het niet de grond, dus mijn eerste tornado-spot is nog niet bezegeld.. maar dat zal vast en zeker nog wel gebeuren.
Omdat de TIV (Tornado Interception Vehicle) en de IMAX-crew nu ook bij ons aangesloten zijn is het nu helemaal een gekkenhuis met de media, dus hebben we het soms zwaar met langs de weg parkeren of ergens stoppen, omdat er steeds wagens van de media in de weg staan. Ook is het rijden in een grote groep ietwat lastig, omdat het moeilijk is om elkaar steeds bij te houden. Als je met 40 voertuigen rijdt, heeft de eerste geen probleem, maar zit je achter in die groep dan moet je al snel flink gas bijgeven. Zo werd ik vandaag aangehouden door de politie, nadat gisteren een andere wagen 175 dollar boete had gehad wegens te snel rijden. Omdat in onze auto de kilometerteller niet werkt, moeten we er altijd een paar keer op tikken voordat ie op nul staat, anders blijft ie op 35 miles/uur hangen. Maargoed, daar had ik geen tijd voor, want er kwam een agent dichterbij in mijn ge-ductape-te spiegel.
Nadat hij mijn dashboard, mijn auto vol hageldeuken en mijn voorruit vol met barsten had geobserveerd kwam hij tot de conclusie dat we chasers waren. Gelukkig kwamen we er vanaf met een waarschuwing, want toen hij er achter kwam dat ik niet uit de VS kwam had ie geloof ik niet zo’n zin meer vanwege het extra papierwerk.. dus dat was een geluk bij een ongeluk 😉

De komende dagen lijken de verwachtingen niet erg gunstig. Misschien rijden we weer helemaal naar Texas, misschien blijven we nog even in dit gebied.

[nggallery id=10]

2 comments to Nebraska chases

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>