Een kleine adempauze

Vandaag hebben we even een kleine adempauze. De teller staat inmiddels op 6036 km en sinds de vorige update hebben we elke dag gechased. Vrijdag zijn we vanuit Oklahoma naar Midland, TX gereden en daar hebben we de afgelopen dagen gechased. Midland, TX ligt midden in de olieindustrie en overal zie je in dat gebied oilwells, het stinkt er overal naar rotte eieren door het oppompen van de olie. Daarnaast was het in dat gebied gunstig voor tornado’s 😉 en zaterdag waren we op een haar na getuige van 2 tornado’s. Een gedeelte van het VORTEX2 team heeft beide tornado’s mogen aanschouwen, maar metingen konden we er helaas niet aan verrichten omdat ze maar heel kort aan de grond waren en wij ons eerst moesten positioneren. Bovendien was zaterdag al ons instrumentarium onbruikbaar wegens deffecte batterijen in onze dataloggers die we tijdens 2 cm hagel en blikseminslagen vlakbij langs de weg probeerden te repareren, een enigszins penibele situatie. Die dag hebben we de boel weten te fixen, maar tornado’s hebben we niet meer mogen aanschouwen, wel hebben we nog tijden achter een supercell aangezeten die na verloop van tijd uitstierf. Zaterdag hebben we gechased in New Mexico tegen de bergen aan, we maakten hierbij gebruik van het zogenaamde ‘upslope’ effect, dat wil zeggen, als de wind in de onderste lagen van oost naar west waaien word de lucht door het omhooggaande aardoppervlak als het ware omhoog geforceerd, wat er voor kan zorgen dat onweersbuien of in ons geval supercellen kunnen ontwikkelen, of worden getriggered. We moesten hiervoor een heel eind rijden, en uiteindelijk onstond de supercell die onze guidance meteoroloog die ochtend voorspeld had. Visueel was het de eerste mooie supercell die je bovendien van veraf kon aanschouwen en helemaal kon zien ontwikkelen. Met de radars en cross-sectie teams (die rijden continue kris-kras door de storm om meteorologische gegevens van de omgeving te verzamelen) en sounding-teams hebben we de gehele levenscyclus van de supercell in kaart gebracht. De cell vertoonde ook rotatie, wat uiteraard nodig is voor een tornado, maar dit bleef helaas slechts beperkt tot ver boven de grond. Vandaag hebben we zogezegd een adempauze, dat wil zeggen; we chasen niet maar verrichten onderhoud aan ons materieel. Mijn barrel was toe aan nieuwe olie en twee nieuwe voorbanden, aangezien ze alweer compleet versleten waren. En de andere teams werken vandaag aan hun PODs om ook daar een mogelijk toekomstig batterij-probleem te verhelpen.
Morgen gaan we weer vol aan de bak, de locatie mag ik helaas niet bekend maken. Ik zal vanavond eindelijk eens proberen wat foto’s up te loaden, daar heb ik de afgelopen dagen echt geen tijd voor gehad, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat waren we in de weer. Ook de slaap schoot er her en der enigszins bij in, maar die schade probeer ik vanavond maar eens in te halen 😉
TIP: Mission plans and map – Hier vind je een kaart met al onze posities (vertraagd) en alle missies die we hebben uitgevoerd. Verder is er op www.vortex2.org rechts bovenaan ook een dagelijkse blog.

2 comments to Een kleine adempauze

  • Tjeerd

    Mooie dingen. Het is dus nog steeds wachten op het zien vande ideale tornado. Succes met tukken!!

  • Jan Hemink

    Hallo Rutger :
    Zit op woensdagavond (de 19de) je verhalen te lezen. Wat een dagen en kilometers, beter mijlen natuurlijk, maak je. Leuk je verhaal te lezen over de upslope wind en de bui, die daaruit ontstond. Ben zeer benieuwd naar de resultaten van jullie meting, dat moet wel bijzonder informatief zijn. Heb je ook foto’s gemaakt, of een filmpje, van de ontwikkeling van die bui. Kon je de updraft een beetje goed volgen in de radar en de downdraft ernaast? Hagelstenen als echte kippeneieren kwam ik ook tegen in je fotoalbum, je zal er eentje op je kop krijgen en dan die blikseminslag vlakbij, weet je ook es hoe dat eruit ziet na een tijdlang de blikseminslagen van NS te hebben bewerkt, maar kijk wel uit. Twee jaar geleden was ik in de Alpen, keek uit mijn hotelraam tijdens onweer en jawel de bliksem sloeg in aan de andere kant van het dorp waar ik op uitkeek, wel een paar km weg maar toch : kaarsrechte vertikale schicht.
    Nou succes verder, wij zitten met de naweeen van vulkaanas: heel iets anders en het wordt eindelijk een beetje warmer! Groeten Jan.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>