5 juni: Tornado!!

Na pak en beet 5 weken chasen zonder resultaat kwam vandaag, vrijdag, alles bij elkaar. De modellen voorspelden een 10% kans op tornado’s, die kans lijkt klein maar was het hoogste percentage wat wij sinds het begin gezien hebben. We positioneerden ons op een gegeven moment langs een weg vlakbij het plaatsje Lagrange in Wyoming. Een wolkenmuur kwam vervaarlijk dichtbij de grond en de gehele cel roteerde zichtbaar sterk. Na een paar pogingen (om een tornado te vormen vanaf de wolkenmuur naar de grond) lukte het uiteindelijk en vormde zich een fantastiche en ook nog eens vrij brede tornado vlak voor onze ogen op minder dan 500 meter afstand. Onze radars waren ook enorm dichtbij en toen de tornado dichterbij de weg kwam werd het tijd om de POD’s uit te zetten in de baan van de tornado. We plaatsten de POD’s om de 150 meter en toen we de derde POD geplaatst hadden was de tornado inmiddels genaderd tot zo’n 200 meter afstand en begon de gehele lucht boven ons te roteren en moesten we maken dat we weg kwamen 😉 De tornado passeerde de weg en kwam enorm dichtbij de POD’s. Toen we later de POD’s oppikten bleek de tornado deze op een haar na gemist te hebben. Wel lagen er hagelstenen van het formaat tennisballen en wat rommel uit het veld waarover de tornado trok op de weg. Waarschijnlijk is de tornado net op het moment dat het de weg zou bereiken weer gaan oplossen. De andere teams hebben hun apparatuur ook enorm dichtbij gekregen, de radars hebben alles van dichtbij kunnen scannen en andere probe teams hebben door de storm gereden om gegevens te verzamelen. Een superdag dus, en ook de TIV heeft de storm ge-intercept. Alle data moet nog bekeken worden, maar het ziet er dus zeer goed uit. Bovendien was dit mijn eerste tornado-ervaring en was dit volgens de kenners hier een prachtige tornado en bovendien ook nog eens vrij breed, ook bleef het voor meer dan 24 minuten aan de grond en stonden bij er bovenop! super dus!

Morgen chasen we waarschijnlijk in Iowa, dus moesten we helemaal weer naar het oosten rijden. Het is nu 3u ‘s nachts en we hebben er net een lange rit op zitten waarbij we werden achtervolgd door de storm die op zijn weg meerde tornado-warnings produceerden, met de gevreesde tornado-sirenes tot gevolg. Omdat het donker was zagen we niet veel. Alleen tijdens bliksemflitsen konden we zo nu en dan iets zien maar dat was marginaal. Een van de redenen waarom we in het donker niet chasen. We hebben een paar keer moeten schuilen voor de storm omdat er hagelstenen zo groot als een ‘baseball’ neerkwamen en die wilden we niet op onze auto en de rest van de apparatuur hebben uiteraard. Enkele probes hebben trouwens meerde ruiten moeten zien sneuvelen vandaag.

[flv:http://www.youtube.com/watch?v=Wr2IlV26JME 400 300]
[nggallery id=14]

3 comments to 5 juni: Tornado!!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>