24 Mei 2011 – Canton tornadoes

IMG_1866.jpg[LINK: FOTO’S]
Op 24 mei 2011 werd er een high risk uitgegeven door het SPC voor een groot gebied dat zich uitstrekte van zuidoost Kansas, centraal Oklahoma en het centrall-noordelijke deel van Texas. Modellen waren het er over eens dat de eerste activiteit op de dryline in westelijk Oklahoma de eerste cellen zouden gaan opleveren. Wij kozen Enid, OK als uitgangsposititie voor deze dag en al snele werd duidelijk dat de modellen niet exact met de werkelijkheid overeen kwamen. We reden daarom ook verder oostwaarts om ons op de grens van de dryline en de vochtige lucht te begeven.

Al vroeg in de middag kwam de allereerste supercell in onze omgeving tot ontwikkeling en besloten we het onze target-storm te maken. We positioneerden ons zodanig dat we precies in de haakecho aanwezig waren. Toen we tevereden waren met onze locatie stopten we om de supercell waar te nemen. Precies op dat moment begon de supercell mooi te vormen en zagen we het visueel roteren. Niet lang daarna zagen we rotatie aan de grond, beginnend met verschillende multi-vortices uiteindelijk verder condenserend en uitgroeiend tot een volledige wedge-tornado. In het bijgevoegde fimpje is dit gehele proces te zien.

De wedge tornado kwam aan de grond bij Canton, OK aan de zuidwest-zijde van een stuwmeer, waar het ook overheen is getrokken. Andere chasers die met ons waren hebben op dat meer een vloedgolf gezien, toen de tornado over het meer trok, waarschijnlijk als gevolg van de Rear Flank Downdraft (RFD). Na passage van het meer verdween de tornado weer. De wedge-tornado is geclassificeerd als een EF-4 tornado door onder andere radar-data van Josh Wurman die met zijn DOW daar aanwezig was en op basis van schadesporen die achteraf zijn geanalyseerd.

Na de eerste tornado hebben we in dezelfde cell nog een tweede tornado aan de grond zien komen, in dit geval een rope-tornado die er erg onschuldig uitzag (maar schijn bedroog).

(later meer)

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>