2 tornado’s

Enkele dagen geleden berichtte ik al over de twee ‘moderate risk’ dagen. Die zijn inmiddels geweest en we hebben op beide dagen een tornado mogen aanschouwen en hebben daarmee het aantal van vorig jaar alweer verdubbeld 😉 Dit jaar zijn de condities veel gunstiger en hebben we na de eerste week bijna continue kunnen chasen, er goed dus. Eergisteren hebben we met het VORTEX2 team de gehele cyclus vanaf het ontstaan kunnen meten met de radars en de verschillende cross-sectie teams. Mijn auto, die voor het uitzetten van de POD’s in de baan van de tornado is werd vakkundig gepositioneerd en bij de eerste poging bleek er weinig aan de hand te zijn, behalve een hevig kolkende lucht die ons rap naderde. Bij de volgende herpositionering werd er ineens een tornado gemeld via de radio die we dan een tijdje hebben mogen aanschouwen. De tornado was slechts 2 minuten zichtbaar en verdween daarna weer, ik heb er foto’s van, die zal ik vanavond in het hotel op mijn site zetten. Hopende dat de storm nog een tornado aan de grond zou gaan zetten herpositioneerden we ons weer en uiteindelijk werden we gecommandeerd de POD’s uit te zetten. Dit gebeurde echter op een moment dat de rotatie van de bui recht boven ons hoofd plaats vond, ook regende en hagelde het al, dus we zagen niets tijdens het uitzetten. Later hoorden we dat we er mogelijk midden in hebben gestaan (de rotatie en mogelijk vorming van een tornado). Er vloog ook wel wat rotzooi door de lucht, dus het zou kunnen, ik had zelf het idee dat het een ordinaire windvlaag was, maargoed 😉 Omdat de storm die we volgden de enige interessante was in de omgeving en we vlak bij de bewoonde wereld waren, was er zoveel chasers-verkeer op de weg dat we praktisch in de file stonden en ons werk niet meer konden doen. Dit wordt ook wel ‘chasers convergence’ genoemd in chasetermen. Zo erg had ik het nog niet gezien vorig jaar, was gewoon niet normaal meer zoveel verkeer op de weg. Later in het donker hebben we nogmaals een ‘deployment’ gedaan. Op de radars was een tornado zichtbaar, maar onze POD’s heeft het helaas net gehaald omdat het tekort van duur was.
De dag erop hebben we in de omgeving van Oklahoma City gechased, en tijdens het onstaan van de eerste supercell, voordat we er dichtbij konden komen, zagen we in de verte een tornado. Daarna hebben we de hele dag geprobeerd POD’s uit te zetten, maar omdat de onweersbuien logischerwijs bewegen moeten we ons constant herpositioneren. Ook was er hier weer zoveel verkeer op de weg dat we ons werk gewoon niet konden doen. Er zijn die dag meerdere tornado’s gemeld, we waren daarbij steeds erg dichtbij, maar doordat we in de file stonden van chasers en doordat de tornado’s ‘rainwrapped’ (gehuld in regen) waren konden we ze niet zien, en er ook niet voor komen. Vandaag zijn we onderweg naar het noorden omdat daar de kansen de komende dagen beter zijn, bovendien kunnen we daar beter chasen omdat daar minder chasers zullen zijn. We hebben dus eindelijk 2 tornado’s gezien, dat was erg tof. We wachten uiteraard nog op een succesvolle POD intercept, maar dat kan nog komen!! We blijven proberen! Foto’s komen later!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>