Het Team

Het team van VORTEX2 bestaat uit een select gezelschap. Hieronder volgt een beschrijving van de verschillende elementen binnen het team met bijbehorende foto’s en fimpjes.
DOW - Doppler On Wheels
Allereerst is er het team van CSWR (Centre for Severe Weather Research) van Josh Wurman. Dit team levert de DOW (Doppler On Wheels), de Probes (1,2 en 3) en de POD’s en stelt zich ten doel wetenschappelijk informatie te vergaren om zo tornado’s beter te kunnen beschrijven en te voorspellen.

[DOW] De DOW (zie figuur hiernaast) verzameld met zijn radar hoge resolutie data en is daarmee in staat om de rest van het team van instructies te voorzien over de exacte locatie van een tornado en is bovendien instaat om gegevens uit de bovenlucht te verzamelen om locaties aan te geven waar een tornado-uitbraak waarschijnlijk is. Zie hieronder een filmpje van de DOW in actie tijdens orkaan Gustav in het orkaanseizoen.

podprobe

[PROBE/POD] De Probes (zie figuur hiernaast) zijn trucks uitgerust met meteorologische apparatuur, de POD’s (zie hiernaast). De Probes worden ingezet om met instructies vanuit de DOW de genoemde apparatuur uit te zetten in de baan van een tornado. Deze POD’s zijn uiterust met een temperatuur-, luchtvochtigheid- en windsnelheids- sensor/meter. Bovendien zijn de POD’s verzwaard om er voor te zorgen dat ze niet zomaar om zullen waaien. De Probes zelf hebben naast de POD’s ook meetapparatuur op de wagen zelf. Op de wagen zijn ook een temperatuursensor, luchtvochtigheidmeter en een anemometer voor de meting van de windsnelheid geplaatst. Deze sensoren zijn geplaatst opĀ  een constructie op de voorzijde van de wagen en meten op een hoogte van 4 meter. Dit jaar gaan er drie probes waarin elk twee mensen mee en zullen gaan om de meerder POD’s tijdens de missie uit te zetten in het veld.

tiv[TIV] Met de TIV (Tornado Interception Vehicle) gaat Sean Casey met het team van VORTEX2 mee om zijn eigen doel te verwezelijken: In het midden van een tornado terrecht komen met zijn gepanserde wagen om daar beelden op IMAX film te schieten en hopelijk iets van het binnenste van een tornado te filmen. Omdat de DOW beschikking heeft over hoge resolutie data is de TIV in grote mate gebonden aan de DOW omdat het anders haast onmogelijk wordt om precies op de juiste tijd op de goede plek te zijn.

httpv://www.youtube.com/watch?v=jvVbZjKBaSY