About

Torkaan.nl - Logo

Laatst bewerkt: 24 april 2014

Torkaan.nl bestaat sinds september 2008 en is in het leven geroepen om aandacht te geven aan de twee heftigste weersfenomenen op aarde; Tornado’s en Orkanen. Deze twee fenomenen hebben mij altijd enorm geintrigeerd. Ten tijde van mijn studie Meteorologie ben ik in contact gekomen met CSWR (Centre for Severe Weather Research) in Boulder, Colorado, welke onderzoek doet naar extreme weersverschijnselen zoals de naam al doet vermoeden. Met hen heb ik enkele expedities gedaan in het orkaanseizoen van 2008, Vortex2 – deel1 in het tornadoseizoen van 2009 en Vortex2 – deel 2 in het tornadoseizoen van 2010. In 2011 ben ik met enkele Vortex2-crewleden op eigen gelegenheid door Tornado Alley gekruist. In 2009 ben ik afgesturdeerd en sindsien ben ik werkzaam als meteoroloog in Nederland.

In september 2008 heb ik deelgenomen aan twee orkaanexpedities met het team van CSWR van Josh Wurman. Tijdens orkaan Gustav en Ike hebben we metingen verricht aan de kust waar de orkanen aan land kwamen. Met de DOW (Doppler On Wheels) en de Probes (trucks uitgerust met (mobiele) meteorologische meetapparatuur) hebben we wetenschappelijke data verzameld, die gebruikt zal worden ter verbetering van het begrip van orkanen en uiteindelijk modelverbeteringen om deze fenomenen beter te kunnen voorspellen.

In de zomers van 2009 en 2010 heb ik deel uit gemaakt van het team van CSWR om in het tornadoseizoen metingen te verrichten in de gebieden waar deze fenomenen voorkomen (Tornado Alley), grofweg het midden van de Verenigde Staten; ten oosten van de Rocky Mountains, ten westen van de grote rivieren. Dit alles in verband met het grootste tornado research project ooit gehouden: VORTEX2. [Wat is VORTEX2]. Ook waren hierbij Sean Casey en zijn TIV (Tornado Interception Vehicle) aanwezig. Het seizoen in 2009 was van 1 mei tot en met 15 juni 2009, het seizoen van 2010 liep 29 April tot en met 16 Juni.  Tijdens het seizoen was Discovery Channel aanwezig voor opnames voor het programma ‘Storm Chasers’, wat inmiddels in de VS is uitgezonden en ook in Nederland op Discovery Channel te zien is geweest. Delen van het project zijn ook belicht in de IMAX-film van Sean Casey – Tornado Alley, welke in het Omniversum in Den Haag tot op de dag van vandaag nogsteeds te zien is.

Afgelopen zomer  (2011)  ging de chase onverminderd verder. Dat seizoen niet in project-verband omdat VORTEX2 was afgelopen. Wel gingen we met enkele ex-V2’ers op pad, waaronder meteorologen van het Amerikaanse NWS, die in hun beroep zelf Tornado-warnings uitgeven, goed gezelschap dus! Het seizoen liep van 16 Mei tot en met 6 Juni. Enkele successen zijn op de webpagina te vinden, waaronder mijn beste chase ooit op 24 Mei 2011 – bij Canton, Oklahoma.

In 2012 nam ik deel aan een nieuw project ROTATE-lite 2012, wederom onder leiding van Josh Wurman van het Center for Severe Weather Research in Boulder, Colorado. Tijdens dit seizoen waren we op pad met 3 mobiele radartrucks en 5 Probes waarmee we probeerden POD’s in de baan van een tornado te plaatsen.

In 2013 vond het chasen plaats in mei. Het Klokhuis (Nederland 3) ging dit seizoen mee om drie afleveringen te maken; eentje over onweer, en twee over tornado’s, meer informatie onder dit kopje. Een introfilmpje/promotiefilmpje van de uitzendingen is [hier] te vinden.

In 2014 gaat het chasen gebeuren in mei en juni, wordt vervolgd!

Om up to date te blijven van de situatie rondom de tornado’s deze zomer in de Verenigde Staten; blijf deze blog in de gaten houden.  Ik zal proberen informatie, foto’s en videos rondom de tornados hier frequent te berichten. Voor Nederlands weer is er natuurlijk nog altijd WeerUpdate.roedi.nl of www.WeerUpdate.nl

Met vr. groeten,

Rutger Boonstra

P.S. Voor contact, gebruik aub het contactformulier onder Contact